Artikel in Markant over LifeWise: ‘Handvatten om te handelen’

Artikel in Markant over LifeWise: ‘Handvatten om te handelen’
Artikel in Markant over LifeWise: ‘Handvatten om te handelen’

In Markant, het tijdschrift van brancheorganisatie VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland), staat een artikel over LifeWise, geschreven door Hanna Peels en Maarten Verachtert.

‘Ik denk dat het mensen zijn die vooral van dag naar dag leven’, zegt Marije Pot, persoonlijk begeleider bij Cordaan, in het onderzoek naar LifeWise. ‘Ze denken vandaag: hoe kom ik morgen aan mijn eten. Of hoe heb ik morgen geld? Of: ik kan niet bellen of naar mijn afspraak, hoe kom ik daar? Ik denk dat die mensen heel veel stress hebben. Dat ze daardoor ook sowieso een stuk minder presteren. En mijn ervaring is als je een bepaalde rust brengt in hun leven, ze veel meer aan kunnen en dat het hoofd wat leger is. Dat is het perspectief wat we ze kunnen bieden.’

Vaak wil iemand met een licht verstandelijke beperking (LVB) heel graag gewoon meedoen. Binnen Middin (Den Haag Rotterdam) en Cordaan (Amsterdam) zijn er daarom teams die zich speciaal richten op mensen met een licht verstandelijke beperking en allerlei bijkomende problemen die het leven van de cliënt én de ondersteuning ingewikkeld maken.

Hanna Peels van Middin is als GZ-psycholoog i.o. bij Middin, Maarten Verachtert is locatiemanager bij Cordaan. Beiden zijn gespecialiseerd in de doelgroep mensen met een LVB met bijkomende problematiek.